Promised Lands logo
Promised Lands themes
Promised Lands themes
Promised Lands lid Reisadvies.nu Promised Lands lid SGR
Spring naar onderen

Praktische reisinformatie over Oman

Oman - Azië met een vleugje Afrika

Oman ligt geografisch tussen Azië en Afrika. Handelsschepen van alle tijden deden het land haast automatisch aan door de ligging. En dat merk je bij de bevolking: die is trots, zelfbewust en zéér gewend aan interactie met andere culturen. Het leverde in de loop van de eeuwen een interessante mix van Afrikaanse en Indische accenten in bijvoorbeeld de kleding, de keuken, de visserij. Door de winning van olie en gas zitten er ook al decennia grote aantallen westerse expats die werken aan raffinaderijen en logistieke processen om de energiehonger te stillen. Vaak is het ook een Europeaan die de manager van een hotel is. Er werken veel Indiërs in Oman, ze vormen de ruggengraat van de economie en houden grote delen van de samenleving draaiend. Opvallend is het wederzijds respect wat de Omani uitstraalt als je er als Europeaan neer strijkt. De Omani heet u op een gezonde manier van harte welkom in zijn land en vertelt met trots over zijn of haar tradities. Er bestaat een lange vriendschapsrelatie tussen het Nederlandse koningshuis en de sultan van Oman. Tenslotte: in een soms roerige regio is Oman toonbeeld van rust en stabiliteit, op het saaie af bijna.

Paspoort en visa voor Oman

Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste 6 maanden na terugkeer uit Oman. Welkom in het Midden-Oosten: stempels in uw paspoort die verwijzen naar een bezoek aan Israël zijn niet toegestaan, ook al zijn er volop onofficiële (handels-)contacten tussen de beide landen. Voor een bezoek aan Oman dient u voorts in het bezit te zijn van een visum. Wanneer u met een NL of Belgisch paspoort naar de hoofdstad Muscat vliegt, kunt u dit visum bij aankomst verkrijgen voor ca.5 OMR. Het visum is 10 dagen geldig. Er zijn ook visa die langer verblijf mogelijk maken. Neem hiervoor contact op met de consulaire afdeling van de ambassade. Er zijn voor Oman geen vaccinaties verplicht. In het uiterste zuiden komt de bilharzi-worm voor in het water van wadi’s (seizoens riviertjes)

Dhow Oman
Een traditionele 'Dhow'
Muscat Grand Mosque
De Grand Mosque in de hoofdstad, Muscat

Geld: Omani Rial (OMR)

Lokale valuta: de Omani Rial, onderverdeeld in 1.000 Baiza (Bz). Met contant US$ en €uro's kan men op veel plekken ook betalen, de gerekende koers kan sterk verschillen. Pinnen is in steden goed mogelijk. Kijk naar de corresponderende logo’s op uw bankpas en de geldautomaten (bijv. 'cirrus' of 'maestro'). Geld wisselen kan bij postkantoren, banken en grotere hotels. Het prijsniveau loopt uiteen. Duidelijk anders: diesel/benzine voor uw huurauto is spotgoedkoop, alcohol is flink aan de prijs, Scandinavische toestanden. 1 OMR = ± €2,37

Oman - Ambassades

  • Consulaat van Oman in NL: +31-70-361.5800
  • Ambassade van Oman in BE: +32-2-679.7010
  • Ambassade van NL in Muscat: +968-2-460.3706
  • Consulaat van BE in Muscat: +968-2-456.2033

Klimaat van Oman

De beste tijd om Oman te bezoeken is van oktober tot half mei. In juli en augustus raden we een rondreis echt af, de temperaturen middenin de zomer kunnen moeiteloos oplopen tot 45 graden, dagen achtereen, en dat drukt het reistempo en -comfort. Het grootste deel van Oman kent een woestijnklimaat met een droge warmte die licht voelt. Er zijn gebergten en oases die op warme dagen voor aangename koelte zorgen. Salalah in het zuiden heeft een micro-klimaat. De regio wordt net geraakt door de khareef, monsoonregens uit India. Dit zorgt ervoor dat het er in de heetste tijd van het jaar (juli-augustus) aangenamer is. Uit de hele Golfregio ontvangt de regio Salalah in de zomer regionale toeristen die op de vlucht zijn voor het snoeihete woestijnweer in hun eigen gebied.

Shangri La Barr Al Jissah Resort
Best uit te houden: Shangri La Barr Al Jissah Resort

Kleding

Oman is een liberaal-islamitisch land. Voor het bezoeken van heilige plaatsen en moskeeën verdient het aanbeveling decent gekleed te gaan, d.w.z. geen korte broeken of korte rokken, en geen mouwloze shirts. Strak zittende en nauwsluitende kleding bij vrouwen wordt doorgaans als aanstootgevend ervaren. In hotelresorts is het geen probleem. Voorts is het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor in de zomermaanden raadzaam om u te beschermen tegen de zon. In de winter komt een trui en jas van pas in de bergen. Wij raden luchtige, dichte wandelschoenen aan voor Oman.

Back to top