SGR-lid T.010-2827242 contact/beltijden

Naar onder

Praktische reisinformatie over Jordanië

Jordanië is een westers georiënteerd arabisch land dat het laatste decennium een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het is traditioneel een uiterst gastvrij land. Bezienswaardigheden zijn vooral in de westelijke helft van het land te vinden, wie weinig tijd heeft kan de oostelijke provincies overslaan. Het land staat sinds het sluiten van een vredesverdrag met Israël in 1994 enorm in de belangstelling. Veel reizigers kiezen er tegenwoordig voor om Israël en Jordanië in één reis te combineren, hoewel de beide landen afzonderlijk genoeg te bieden hebben om aparte reizen te rechtvaardigen

Paspoort, visa & vaccinaties voor Jordanië

Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste 6 maanden na terugkeer uit Jordanië. Stempels in uw paspoort die verwijzen naar een bezoek aan Israël vormen geen probleem. Voor een bezoek aan Jordanië dient u in het bezit te zijn van een visum. Wanneer u naar Amman of Aqaba vliegt, kunt u dit visum ter plaatse verkrijgen. Wie Jordanië via een van de buitengrenzen binnenkomt, koopt het visum aan de grens. Uitzondering daarbij vormt de grensovergang Allenby Bridge nabij Jericho. Hier dient u het visum van tevoren in Nederland te hebben geregeld. De visumkosten zijn afhankelijk van uw nationaliteit en lopen sterk uiteen. Voor Nederlanders kost een visum ±56 USD. Bij het verlaten van Jordanië betaalt u een beperkt bedrag aan vertrekbelasting.

NB vanaf 1 januari 2016 kunt u het visum niet meer verkrijgen wanneer u het land in reist via een grensovergang (bijv. Aqaba of Jordan Valley). U kunt het visum dan vooraf aanvragen bij de ambassade in Den Haag of Brussel, zie tel.nr's hiernaast. Wanneer u via een touroperator reist is het veelal gratis.

Er zijn voor Jordanië geen vaccinaties verplicht. In het uiterste oosten richting Irak bestaat een beperkt malariarisico en rond het moerassige gebied bij Azraq. Meer weten? Kijk ook op onze pagina reisvoorbereiding

Ambassade van Jordanië in NL: 070-4167200

Jerash Jordanie
Romeins theater van Jerash

Ambassade van Jordanië in BE: 02-640.7755

Jerash Jordanie
Er gaat niets boven een kopje bedoeïnenkoffie

Geldzaken - de Jordan Dinar (JOD)

Lokale valuta: de Jordaanse Dinar, onderverdeeld in 1.000 fils en in 100 piasters. Dit kan soms verwarring opleveren. Met contant US$ en €uro's kan men op veel plekken ook betalen, de gerekende koers kan sterk verschillen. Pinnen is in alle dorpen en steden mogelijk. Kijk naar de corresponderende logo’s op uw bankpas en de geldautomaten (bijv. 'cirrus' of 'maestro'). Geld wisselen kan op veel plaatsen bij postkantoren, banken, particuliere wisselaars en grotere hotels. Het prijsniveau in toeristische gebieden in Jordanië is ongeveer gelijk aan dat in Nederland.

1 JOD = € 1,24 (februari 2019)

Koningsweg Jordanie
Uitzicht vanaf de oude Koningsweg

Klimaat in Jordanië

Jordanië kent een vrij mild woestijnklimaat. Het kan er in de zomer natuurlijk flink warm zijn, maar omdat de luchtvochtigheid er laag is hebt u er veel minder last van. Een groot deel van het land ligt 600-900 meter boven de zeespiegel en kent daardoor een prettige gemiddelde temperatuur. Het meest droge gedeelte van het land is de oostelijke regio. De meeste regen valt in de Jordaanvallei.

Jordanië is een liberaal-islamitisch land. Voor het bezoeken van heilige plaatsen en moskeeën verdient het aanbeveling decent gekleed te gaan, d.w.z. geen korte broeken of korte rokken, en geen mouwloze shirts. Strakzittende en nauwsluitende kleding bij vrouwen wordt doorgaans als aanstootgevend ervaren. In typische toeristenplaatsen als Aqaba en Petra hoeft u daarmee echter geen problemen te verwachten. Voorts is het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en zonnebrandcrême met hoge beschermingsfactor in de zomermaanden raadzaam om u te beschermen tegen de zon. In de winter komt een trui en jas van pas voor frisse avonden. Wij raden luchtige, dichte wandelschoenen aan voor Jordanië.

Bij een reisboeking ontvangt u uitgebreide praktische informatie

Kameel Jordanie
Dringend toe aan een tandarts
Terug naar boven