Naar onderen

Actualiteit Israël & Midden-Oosten

Relevant reisnieuws

Deze update: 26 APR @20:40 (Klik 'refresh', pagina verandert vaak)

  • 13 en 19 april: Iran en Israel testen elkaars defensie
  • Transavia gaat in '24 voor 3e keer na Covid veel annuleren
  • Per 3 april bij Transavia nu ook betalen voor handbagage
  • Maart: KLM-Air France, Ryanair hervatten vluchten Israel
  • Winter: Swiss, Lufthansa, Austrian hervatten vluchten Israel
  • 7 okt: 50 jr na Yom Kippur wordt Israel opnieuw verrast. De aard en schaal: de grootste pogrom sinds de Holocaust
  • Zomer 23: het duurde lang, maar Tel Aviv heeft nu z'n metro!
  • IATA: "Schiphol slechtste luchthaven ter wereld".
  • KLM miljarden winst '22 + '23. Reisvertrouwen de verliezer.
  • Toezichthouder: "KLM misleidt nog steeds bij Covidsteun"
  • Transavia annuleert ook deze zomer honderden vluchten. Zelf geboekt? Controleer hier of u nog op vakantie kan
  • Oproep Schiphol ivm personeelstekort: kom 4u voor vertrek

Vluchten Israel weer hervat

Na een korte onderbreking op 14 april worden de meeste vluchten naar Israel weer hervat

Geboekte reizen Israel t/m 15 mei 2024

  • Noodzakelijke reizen kunnen worden uitgevoerd
  • Binnen genoemde periode kunnen reizen indien gewenst gratis worden gewijzigd. Ook kunt u de vliegreis 'bevriezen' indien u nu nog geen nieuwe datum kunt bepalen. Neem contact op voor advies voor uw situatie.
  • Bij wijzigen betaalt u alleen eventueel prijsverschil (voorbeeld: Pesach/april kost niet hetzelfde als een ticket in november)
  • PL neemt steeds proactief contact met u op voor advies op maat, in volgorde vertrek

Nieuwe reisaanvragen en vrijwilligerswerk

  • We nemen nieuwe aanvragen aan voor Israel en P.A.G. met vertrek vanaf ca. de zomer
  • Voor vrijwilligerswerk in Israel en Palestijnse gebieden zijn er diverse mogelijkheden, met name voor langere duur

Reisadviezen BuZa's

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen. Die zijn niet bindend, maar de respons van de reisindustrie wordt daar wel veelal van afgeleid. Adviezen betreffen de actualiteit, niet de situatie voor een reis die pas veel later plaatsvindt.

Elke situatie is anders. Vaak ook gelden adviezen voor een deelgebied, bijvoorbeeld het uiterste noorden van Jordanië of in Israël de grensstreek met Gaza. Veelal zijn wij voorzichtiger dan BuZa en bouwen een extra 'bufferzone' in, zoals Sinaï/Egypte, omdat BuZa een advies soms traag bijwerkt en wij een breed netwerk ter plaatse hebben, i.c.m. AI-tools en alert diensten.

Bekijk het advies in perspectief: er gelden gele adviezen voor meer dan 100 landen. De westerse wereld is groen, de niet-westerse wereld niet. De werkelijkheid is aanzienlijk genuanceerder. En de perceptie na een paar oneliners of een nieuwsitem van 30 seconden is incompleet. Voorbeeld: een land als Israel ligt altijd onder een vergrootglas met het hoogste % correspondenten ter wereld, omdat we alles willen weten wat er gebeurt. Kijkend naar harde statistieken is het veiliger dan heel veel vakantielanden waar men er nooit bij stilstaat. Het grootste conflict in de wereld vindt plaats in Europa.

wereldkrt reisadvies
De kijk op de wereld van BuZa

Wat heeft Iran met drones?

Iran's drone industrie heeft wereldwijde implicaties: het land is ook hofleverancier van Putin, bij het terroriseren van Oekraïne in Europa. En het bombardeert er de Koerden mee. Je kan die oliemiddelen toch beter gebruiken voor een investeringsfonds, zoals in de Emiraten? Terecht punt. Voor de reden moeten we terug in de tijd (dat geldt voor alles hier).

In de jaren '80 van de vorige eeuw voerde Iran een bloedige oorlog met buurland 𝗜𝗿𝗮𝗸. Aanleiding was o.a. onenigheid over olierijke gebieden waar beide landen aanspraak op maakten. Daarnaast speelde religieuze rivaliteit een rol: Irak's toenmalige soennitische leider Saddam Hussein (bekend van de vorige raketregen op Tel Aviv) wilde de macht van het nieuwe regime in Iran o.l.v. de shi'itische leider Ayatollah Khomeini verzwakken.

Het liep uit op een loopgravenoorlog WO-I stijl, compleet met gifgas en honderdduizenden doden. Met acht jaar was het een van de langst durende conflicten in het Midden-Oosten. En het resulteerde in een staakt-het-vuren zonder duidelijke winnaar. De desastreuze demografische gevolgen leidden na die oorlog in beide landen tot veel investeringen in onbemande vliegtuigen (UAV's) en raketprogramma's, want 'de mannen waren op'.

Kijkend naar de flop van de recente aanval heeft Iran weinig strategische voordelen behaald met zijn droneprogramma. Ook in Oekraïne wordt het merendeel neergehaald. Denk je eens in, kijkend naar Dubai aan de overkant van het water, hoe anders Iran er nu uit had kunnen zien met andere prioriteiten.

Iran drones
Met 'swarms' probeerde Iran Israel's verdediging te verzadigen

'Wat als'

Zodra een land in het nieuws is, roept dit bij sommige reizigers spontaan de bekende 'wat als-vraag' op. Vaak voor een reis die veel later plaatsvindt. Het liefst wil men alle nieuws uitsluiten. Bij een code rood of reisadvies van het ministerie Buitenlandse Zaken voor een heel land wordt doorgaans snel een passende keuze geboden door airlines en andere betrokken. Meestal bestaat die uit een regeling voor uitstel of afstel van de reis voor reizen op korte termijn, met als doel ervoor te zorgen dat de vakantieganger financieel minimaal risico loopt. Promised Lands Touroperating heeft hiermee (helaas) veel ervaring en 25 jaar lang hebben we onze reizigers een passende oplossing kunnen bieden. Sterker: het leverde ons veel 'klanten voor het leven' op. Dit biedt uiteraard geen garantie voor de toekomst: we wachten allemaal op het acuut uitbreken van de wereldvrede. Maar wél kunnen we met zekerheid zeggen: in elke nieuwe situatie doen we altijd weer ons best totdat alles en iedereen geholpen is, samen met de vele partners (airlines, accommodatie-verschaffers, en andere betrokkenen) waarmee we samenwerken. We selecteren ze er zelfs op.

Wist u dat Jordanië statistisch een veiliger land is dan Nederland om te wonen ? En dat de kans om bij geweld betrokken te raken in Israël vele malen kleiner is dan die in veel vakantielanden waarbij men er vaak niet eens over denkt, zoals de V.S, Frankrijk, Griekenland, Zuid-Afrika, Engeland, Turkije of Thailand? Goed voorbereid op reis en gezond verstand ter plaatse is voor élke vakantie belangrijk. Alles in perspectief.

Het Midden-Oosten

Deze regio is groter dan Europa. Er leven talloze volken met hun dagelijkse bezigheden, conflicten en hoop. Ook al heeft men soms die neiging, ze zijn lastig in te delen in good guys / bad guys. Het rommelt altijd wel ergens, maar het rommelt op de meeste plaatsen niet. De meeste reizigers zijn ter plaatse stomverbaasd om te zien dat die volken voor het grootste deel gewoon met elkaar wonen, werken, studeren of handel drijven.

Ook in de Palestijnse Autonome Gebieden (PAG) verschilt de situatie per regio. In Gaza is sinds 2019 een machtstrijd naar de oppervlakte gekomen tussen rivaliserende groeperingen. Regelmatig worden er vanuit dit gebied kleine raketten op het zuiden van Israel afgevuurd om te proberen het land erin te betrekken. Die worden door Israel's raketschild Iron Dome onderschept. Dat systeem beoordeelt of ze richting stedelijk gebied dreigen te gaan en intervenieert vervolgens. Meestal hoort u daar niets van, maar het komt het hele jaar voor. Er zijn (mede om die reden) grenscontroles tussen Israel en de P.A.G. en tussen Egypte en Gaza. Net zoals we vroeger in Europa ook niet ongemerkt een grens passeerden. U rijdt dus niet per abuis Gaza in. U krijgt er tijdens een reis door buurlanden Isräel en Jordanië weinig tot niets van mee. Net zoals in 99% van landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Scandinavië na aanslagen in Parijs, Istanbul, Nice, Marseille, Grenoble, Brussel, Manchester, London, Barcelona, München, Berlijn, Helsinki, Stockholm, St.Petersburg, Trèves, New York en Christchurch.

Covid... wat was dat ook alweer

Een gezond gesprek over Covid gaat 'stroef'. De minst belezen mensen hebben veelal de meest uitgesproken mening. Tel daarbij de demissionaire chaos die 300 dagen duurde, met een premier die voor visie naar de opticiën verwees. Dit was reden de unieke checklist voor reizen te bouwen. Die heeft sinds 2021 tienduizenden reizigers geholpen, waar ambassades en airlines onbereikbaar bleven. We richtten ons voor info en strategie op academische studies en een veelvoud van bronnen uit de hele wereld: die is gelukkig groter dan NL.

  • Varianten zijn zo oud als virussen. Volg die van Covid-19 hier
  • (deel-) immuniteit blijft ws. veel langer dan gedacht: lees
  • Per 1 mrt.22 geen PCR-testen meer nodig voor Jordanië
  • 18/2/22 BuZa advies Israël, Jordanië, Oman naar GEEL
  • Spanje, Denemarken degraderen Covid naar endemisch
  • 9 jan.22: ISRAEL PER DIRECT OPEN: 'dichthouden nutteloos'
  • Dec.21 NYT: nauwelijks problemen Z-Afrika's Omikron (meer)
  • 28/11/21: ontdekker Omikron (ZA): 'klachten mild'. (meer)
  • 80 touroperators (ook PL) dagen de NL Staat voor rechter wegens inconsistentie en misleiding.
  • Advies ECDC ('RIVM van EU'): stop met die kleurcodes
  • 15/9/21: EU en Israel akkoord acceptatie elkaars QR-pass
  • 19/7/21 VK wil Covid degraderen tot hanteerbare griep
  • 24/6/21: Covid EU-reiscertificaat is klaar, chaos vermindert
  • Consumentenbond: Transavia meest starre airline
  • New York Times over dr. Li Wenliang, die de wereld probeerde te waarschuwen en stierf. (Na het publicatie van dit stuk zijn journalisten van NYT China uitgezet). Lees hier
Back to top