Naar onderen

Reisvoorbereiding

Gezond op reis

Reizen is leuk en interessant, maar het brengt ook gezondheidsrisico's met zich mee. Deze wilt u natuurlijk vermijden, want u maakt de reis tenslotte niet om in een ver land ziek te gaan zijn en uw kostbare vakantie- of zakentijd in het water te zien vallen. Veel risico's zijn vaak op relatief eenvoudige wijze te reduceren.

Informeer of er reisvaccinaties voor uw reisbestemming noodzakelijk zijn. Het kan hier gaan om verplichte vaccinaties, zonder welke u de toegang tot het land wordt ontzegd. Of aanbevolen vaccinaties, waarvoor u zelf de keuze maakt. Voor advies neemt u contact op met uw lokale ggd.nl. Zorg dat u op tijd begint met de voorbereidingen. Voor sommige vaccins is het noodzakelijk dat u ze langere tijd voor vertrek gebruikt.

Medicatie vóór en tijdens de reis

Sinds Covid-19 kunnen velen het woord vaccinatie niet meer horen. Maar het vaccineren voor een reis is eigenlijk al zo oud als het reizen zelf.

Voor sommige vaccins is het noodzakelijk dat u ze langere tijd voor vertrek gebruikt. Zie ook het lcr.nl en rivm.nl

Indien u van het gebruik van medicijnen afhankelijk bent, is het raadzaam een engelstalige verklaring over het gebruik daarvan mee te brengen. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Bij calamiteiten op uw reisbestemming kan een lokale arts hierdoor in een veel eerder stadium de juiste zorg toedienen, omdat hij/zij van uw voorgeschiedenis op de hoogte is. Neem voorts een voorraadje medicijnen mee in uw handbagage, want tijdens een vliegreis raken helaas nog wel eens koffers zoek.

Dichte wandelschoenen
Dáárom raden we dichte schoenen aan
Shakshuka
'Shakshuka' (ei, tomaat, spinazie, kruiden) is door Tunesische Joden in de jaren '50 meegebracht naar Israel

Voeding en Klimaat

Reizigers kunnen weleens last krijgen van maag en darmen. Vaak heeft dit te maken met verandering van klimaat en van voedsel. Teveel zon, te weinig rust en teveel koude dranken worden als oorzaken onderschat. Bij darmproblemen zijn de volgende soorten voedsel 'veilig': droge zoute rijst, yoghurt, brood, verpakte bisquits. Ook kan het drinken van cola een vernietigende uitwerking hebben op in uw lichaam residerende ziektekiemen. Risicovoedsel vormt o.a. vlees dat op straat of in broeierige ruimten wordt klaargemaakt, rauwe groenten en ongewassen fruit.

Onderschat de zon niet

Daarnaast is er de sterke woestijnzon. Zelfs als u normaal gesproken goed tegen de zon bestand bent, kan uw huid onherstelbaar beschadigd raken. We hebben het hier niet over een gemiddelde stranddag in Hoek van Holland of Bloemendaal. Gebruik in woestijngebieden het hele jaar door een zonneprotectie met een hoge beschermingsfactor. Met een zonnebril bij u weet u zeker dat u overdag tussen 11 en 3 uw ogen open kunt blijven houden. Tenslotte is een hoofddeksel aan te raden, licht van gewicht en kleur. Deze helpt u een zonnesteek te voorkomen. We raden luchtige, dichte schoenen aan voor de actieve dagen.

Schoon drinkwater

Besmet water hoort tot de belangrijkste oorzaken van een reeks ziekten en infecties. U kunt het risico terugbrengen tot bijna nul door het kopen van mineraalwater. Let erop dat de flessendop verzegeld is, soms is er een lokaal handeltje met het navullen van lege flessen. Indien u reist in een afgelegen regio waar geen mineraalwater is, kookt u het water goed. Wanneer ook dat niet kan kunt u een desinfectiemiddel aan het water toevoegen, zoals Aquaclean of Hadex. Wanneer u uw water uit de natuur haalt, dient het tevens door een filter te halen. Deze zijn in zakformaat te koop in speciaalzaken.

Drink genoeg en frequent

In veel van de landen van de 'oude wereld' waarnaar wij reizen organiseren krijgt u te maken met een warm klimaat, vaak zelfs een woestijnklimaat. Let er op dat u voldoende water drinkt. Vaak merkt u niet dat u vocht verliest, omdat u in de woestijn nauwelijks transpireert vanwege de lage luchtvochtigheidsgraad. Het is van belang minstens enkele liters water per persoon per dag te drinken, zeker in het zomerseizoen. Veel mensen denken direct aan infecties en enge ziekten als ze zich ter plaatse slap, dizzy en misselijk voelen, maar niet zelden is dit een rechtsstreeks gevolg van het drinken van te weinig water. U kunt vochtverlies ook aanvullen met slappe thee, mineraalwater en bouillon. Bij verlies van lichaamsvocht verliest u ook zouten en mineralen. Zoutverlies kunt u compenseren met verse olijven of O.R.S. (Oral Rehydration Salts), te koop bij iedere drogist.

Machane Yehuda markt
Shoppen op de Machane Yehuda markt van Jeruzalem

Tips voor de reisverbanddoos

  • middel tegen reizigersdiarree, zoals Diacure of Imodium
  • laxeermiddel (wat ook helpt: veel water drinken en vezelrijk voedsel eten)
  • pijnstiller, bijv. Paracetamol, Ibuprofen of Neurofen (voor jonge kinderen: Paracetamol zetpillen)
  • O.R.S. (Oral Rehydration Salts) bij zoutverlies, zoals Careplus, Elotrans, Orisel
  • insectenwerend middel met DEET, bijv. Autan
  • middel tegen jeuk door insectenbeten, bijv. Autan Acute, Azaron, After Bite

Check

  • middel tegen lucht- of wagenziekte, bijv. Primatour. Let op: deze middelen werken hebben invloed op uw rijgedrag
  • koortsthermometer
  • ontsmettingsmiddel, bijv. Betadine, Sterilon of Polydine
  • steriele gaasjes, pleisters en leukoplast
  • zonnebrand met hoge beschermingsfactor (30+)
  • lensreinigingsvloeistof; indien u eveneens een bril bezit, kunt u deze het beste meenemen. Met name in woestijngebieden bevindt zich veel fijn stof dat voor oogirritatie kan zorgen
Palmbomen bij Capernaum
Nee, niet Miami maar Capernaum
Back to top