Promised Lands logo
Promised Lands themes
Promised Lands themes
Promised Lands lid SGR
Spring naar onderen

Actueel Israël & Midden-Oosten

Reisrelevant nieuws

Deze update: 03 OKT @09:10 (Klik 'refresh', pagina verandert vaak)

 • 18 aug.23: het duurde lang, maar Tel Aviv heeft nu z'n metro!
 • 5/6 IATA: "Schiphol slechtste luchthaven ter wereld". Tja...
 • Toezichthouder: "KLM misleidt en houdt zich nog steeds niet aan voorwaarden Covidsteun"
 • Transavia annuleert ook deze zomer honderden vluchten. Zelf geboekt? Controleer hier of u nog op vakantie kan
 • 6/4 Israel: reizen in uiterste grensstrook Libanon en Gaza ontraden tijdens de Ramadan (t/m 21/4).
 • Feb.23 Schiphol verwacht weer problemen april-oktober
 • KLM 1 miljard winst 2022. Reizigersvertrouwen de verliezer.
 • Schiphol 65 miljoen winst Q2, reiziger verliest
 • 21 mei 2022: laatste van 3 PCR-tests Israël afgeschaft
 • Oproep Schiphol ivm personeelstekort: kom 4u voor vertrek
wereldkrt reisadvies
De wereldkaart van BuZa

Actueel reisadvies BuZa's

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen. De respons van de reisindustrie wordt daarvan afgeleid. Adviezen betreffen de actualiteit, niet de situatie voor een reis die later plaatsvindt. Elke situatie is anders. Vaak ook gelden adviezen voor een deelgebied, bijvoorbeeld het uiterste noorden van Jordanië of in Israël de grensstreek met Gaza. Veelal zijn wij voorzichtiger dan BuZa en bouwen een extra 'bufferzone' in, zoals Sinaï/Egypte, omdat BuZa een advies soms laat bijwerkt.


BESTEMMING BuZa NL zegt BuZa BE zegt
ISRAEL Geel Geel
JORDANIË Geel Geel
OMAN Geel Geel

Bekijk het advies in perspectief: er gelden gele adviezen voor meer dan 100 landen. De werkelijkheid is voorts aanzienlijk genuanceerder dan de perceptie na een paar oneliners of een nieuwsitem van 30 seconden. Voorbeeld: een land als Israel ligt altijd onder een vergrootglas met het hoogste % correspondenten ter wereld, omdat we alles willen weten wat er gebeurt. Kijkend naar harde statistieken is het veiliger dan heel veel vakantielanden waar men er nooit bij stilstaat. Het grootste conflict in de wereld vindt plaats in Europa.

'Wat als'

Zodra een land in het nieuws is, roept dit bij sommige reizigers spontaan de bekende 'wat als-vraag' op. Vaak voor een reis die veel later plaatsvindt. Het liefst wil men alle nieuws uitsluiten. Bij een code rood of negatief reisadvies van het ministerie Buitenlandse Zaken voor een heel land wordt doorgaans snel een passende keuze geboden door airlines en andere betrokken. Meestal bestaat die uit een regeling voor uitstel of afstel van de reis voor reizen op korte termijn, met als doel ervoor te zorgen dat de vakantieganger financieel minimaal risico loopt. Promised Lands Touroperating heeft hiermee (helaas) veel ervaring en 24 jaar lang hebben we onze reizigers een passende oplossing kunnen bieden. Sterker: het leverde ons veel 'klanten voor het leven' op. Dit biedt uiteraard geen garantie voor de toekomst: we wachten allemaal op het acuut uitbreken van de wereldvrede. Maar wél kunnen we met zekerheid zeggen: in elke nieuwe situatie doen we altijd weer ons best totdat alles en iedereen geholpen is, samen met de vele partners (airlines, accommodatie-verschaffers, en andere betrokkenen) waarmee we samenwerken. We selecteren ze er zelfs op.

Wist u dat Jordanië statistisch een veiliger land is dan Nederland om te wonen ? En dat de kans om bij geweld betrokken te raken in Israël vele malen kleiner is dan die in veel vakantielanden waarbij men er vaak niet eens over denkt, zoals de V.S, Frankrijk, Griekenland, Zuid-Afrika, Engeland, Turkije of Thailand? Goed voorbereid op reis en gezond verstand ter plaatse is voor élke vakantie belangrijk. Alles in perspectief.

Midden-Oosten

Deze regio is groter dan Europa. Er leven talloze volken met hun dagelijkse bezigheden, conflicten en hoop. Ook al heeft men soms die neiging, ze zijn lastig in te delen in good guys / bad guys. Het rommelt altijd wel ergens, maar het rommelt op de meeste plaatsen niet. De meeste reizigers zijn ter plaatse stomverbaasd om te zien dat die volken voor het grootste deel gewoon met elkaar wonen, werken, studeren of handel drijven.

Ook in de Palestijnse Autonome Gebieden (PAG) verschilt de situatie per regio. In Gaza is sinds 2019 een machtstrijd naar de oppervlakte gekomen tussen rivaliserende groeperingen. Regelmatig worden er vanuit dit gebied kleine raketten op het zuiden van Israel afgevuurd om te proberen het land erin te betrekken. Die worden door Israel's raketschild Iron Dome onderschept. Dat systeem beoordeelt of ze richting stedelijk gebied dreigen te gaan en intervenieert vervolgens. Meestal hoort u daar niets van, maar het komt het hele jaar voor. Er zijn (mede om die reden) grenscontroles tussen Israel en de P.A.G. en tussen Egypte en Gaza. Net zoals we vroeger in Europa ook niet ongemerkt een grens passeerden. U rijdt dus niet per abuis Gaza in. U krijgt er tijdens een reis door buurlanden Isräel en Jordanië weinig tot niets van mee. Net zoals in 99% van landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Scandinavië na aanslagen in Parijs, Istanbul, Nice, Marseille, Grenoble, Brussel, Manchester, London, Barcelona, München, Berlijn, Helsinki, Stockholm, St.Petersburg, Trèves, New York en Christchurch.

Covid nieuws

Een gezond gesprek over Covid gaat 'stroef'. De minst belezen mensen hebben veelal de meest uitgesproken mening. Tel daarbij de demissionaire chaos die 300 dagen duurde, met een premier die voor visie naar de opticiën verwijst. Dit was reden de unieke Checklist reizen naar Israël | Midden-Oosten te bouwen. Die heeft sinds 2021 tienduizenden reizigers geholpen, waar ambassades en airlines onbereikbaar bleven. Voor de duidelijkheid: we richten ons voor de strategie op o.a. academische studies en een veelvoud van bronnen uit de hele wereld: die is gelukkig wat groter dan NL.

 • Per 1 mrt.22 geen PCR-testen meer nodig voor Jordanië
 • 18/2/22 BuZa advies Israël, Jordanië, Oman naar GEEL
 • Spanje, Denemarken degraderen Covid naar endemisch
 • 9 jan.22: ISRAEL PER DIRECT OPEN
 • Dec.21 NYT: nauwelijks problemen Z-Afrika's Omikron (meer)
 • 28/11/21: ontdekker Omikron (ZA): 'klachten mild'. (meer)
 • 80 touroperators (ook PL) dagen de NL Staat voor rechter wegens inconsistentie en misleiding. Uitspraak 3/12 (media)
 • Advies ECDC ('RIVM van EU'): stop met die kleurcodes
 • 15/9/21: EU en Israel akkoord acceptatie elkaars QR-pass
 • 19/7/21 VK wil Covid degraderen tot hanteerbare griep
 • 24/6/21: Covid EU-reiscertificaat is klaar, chaos vermindert
 • Consumentenbond: Transavia meest starre airline
 • New York Times over dr. Li Wenliang, die de wereld probeerde te waarschuwen en stierf. (Na het publicatie van dit stuk zijn journalisten van NYT China uitgezet). Lees hier

Medisch nieuws

De combinatie van sneltests, medicatie, vaccins en gedrag is de meest effectieve manier om aan elkaar te mogen zitten. Huidige dominante variant: Omikron XBB. Opnieuw uit een regio met tekort aan middelen. 'Prikkenluchtbrug' vanuit rijke landen komt niet op gang en pharmaceuten geven patenten niet vrij.

Prikken tracker

Land Geprikt / Booster Land Geprikt / Booster
Israël 68% / 58%↑ Nederland 72% / 53%
V.K. 74 / 59%↑ Oman 61%↑ / 15%
België 80% / 64%↑ Jordanië 44%↑ / 6,4%
Een booster is veelal de 3e prik. Bron: University of Oxford Data Project

Israël ontwikkelt primeur: vaccincapsule, thuis in te slikken

Effectief medicijn geneest 96% zware Covid-gevallen binnen 5 dagen: EXO-CD24 (Tel Aviv Ichilov Medcenter) Lees hier

Snelste Covid-test ter wereld (5 seconden): SpectraLIT (Israel). Perfect voor vliegen & events. Get a life Hugo, lees dit

Varianten zijn zo oud als virussen. Volg die van Covid-19 hier
Gommers, Erasmus: deltavariant zwak, vergeleken met origineel

(deel-) immuniteit blijft ws. veel langer dan gedacht. Lees hier

Vaccin tracker

Hoeveel vaccins zijn er nu? Apr.22 Nov.21 Mei 21 Dec.20
Fase I - tests imuunsysteem 54 51 51 41
Fase II - groepstest (honderden) 26 24 36 20
Fase III - massatest 39 32 28 13
Toestemming (lokaal) gebruik * 31 23 15 7
* Naam (effectiviteit ▪herkomst): 1▸Pfizer/BioNtech (mRNA ▪91% ▪VS/Duitsland); 2▸Sputnik V (91.6% ▪Rusland); 3▸Moderna (mRNA ▪93,2% ▪VS); 4▸Oxford/AstraZeneca (Vector ▪74% ▪VK/Zweden); 5▸CanSinoBio (57,5%↓ ▪China); 6▸Johnson & Johnson (Vector ▪64-72% ▪VS/NL); 7▸Bektop (% onbekend ▪Rusland); 8▸BBiBP (78.1% ▪China); 9▸Wuhan Sinopharm (72,8% ▪China); 10▸Sinovac (50,6% ▪China); 11▸Bharat (77,8%↓ ▪India); 12▸CoviVac Chumakov(% onbekend ▪Rusland); 13▸ZF2001 (81,8% ▪China); 14▸QazVac (82% ▪Kazachstan); 15▸Biokangtai (% onbekend ▪China); 16▸Soberana 2 (71% ▪Cuba); 17▸Soberana Plus (91,2% ▪Cuba); 18▸Abdala (92,3% ▪Cuba); 19▸Medigen (% onbekend ▪Taiwan); 20▸COVIran Barekat (% onbekend ▪Iran); 21▸Zydus (66,6%↓ ▪India); 22▸Vaxine (% onbekend ▪Australië); 23▸Novavax (90,4%↑ ▪VS); 24▸Covax-19 (% onbekend ▪Iran); 25▸Cov-Pars Razi (% onbekend ▪Iran); 26▸Corbevax (90% ▪VS); 27▸CoVLP (75,3% ▪Canada); 28▸Noora (% onbekend ▪Iran); 29▸BBIBP (% onbekend ▪China); 30▸VLA2001 (% onbekend ▪Frankrijk); 31▸Turkovac (% onbekend ▪Turkije);
Back to top